تابناک تبریز در نظر دارد تا جاذبه های گردشگری استان را در قالب معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان ها به خدمت بینندگان عزیز تقدیم دارد.
کد خبر: ۲۰۳۳۸۹
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۰ 29 March 2016
وجه تسمیه

شبستر معرب كلمه چوستر یا چَوسِتَر یا چیستر و یا چی چستر است و چی چست در لغت زندی به معنی كوه و كوهسار می باشد و تر پسوند آن است و بر روی هم معنی كوهپایه یا دامنه كوه می دهد . با در نظر گرفتن اینكه اغلب جغرافی نگاران قدیم نام دریاچه ارومیه را چی چیست ضبط كرده اند ، این حدس به یقین تبدیل می شود كه شبستر نام خود را از این دریاچه گرفته و در هر حال از نام های قبل از اسلام است . در افسانه های محلی كه سینه به سینه نقل شده است می گویند كه نام شبستر (شب بستر) بوده است زیرا پادشاهان ساسانی ضمن لشكر كشی بر علیه امپراطوران روم درهمین محل اطراق و استراحت می كرده اند.

جمعیت

جمعیت شهرستان شبستر برپایهٔ آخرین نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 خورشیدی بالغ بر 123888 نفر بوده که از این تعداد، 60774 نفر مرد و 63114 نفر زن بوده‌اند. برهمین اساس، شمار خانوارهای شبستر 37386 خانوار میباشد که از این بین 64371 روستایی و 59517 نفر شهری میباشند

 

جغرافیا

شهرستان شبستر در غرب آذربایجان شرقی با وسعت ۲۷۵۰ کیلومتر مربع قرار گرفته و در بین شهرستان‌های مرند، تبریز، ورزقان، خوی، سلماس و دریاچه ارومیه قرار گرفته‌است. شهرستان شبستر از شهرستان‌های واقع در جادهٔ ترانزیت تبریز – ارومیه بوده و در مسیر خط آهن ایران - ترکیه واقع شده‌است. کوه می‌شو با جهت شرقی–غربی با طول بیش از یکصد کیلومتر و عرض سی کیلومتر مانند دیواری سرتاسر شمال منطقه را می‌پوشاند و این شهرستان را از شهرستان مرند و خوی جدا می‌کند. این کوهها در امتداد کوههای قره داغ قرار گرفته و بلندترین قله آن علی علمدار می‌باشد.

نقاط تاریخی ودیدنی

مسجد جامع تسوج شبستر:

مسجد تسوج شبستر، یکی از آثار بسیار قدیمی مذهبی است. که بر پیشانی مدخل آن فرمانی صفوی مربوط به قرن دهم هجری قمری باخط ثلث برجسته، بر روی سنگی نقش شده است. این مسجد ۲۴ ستون و۳۵ گنبد آجری دارد.



مقبره شیخ محمود شبستری:

این آرامگاه، در وسط شهر شبستر و در وسط باغی موسوم به باغ گلشن، قرار دارد ومحل دفن سعدالدین محمود بن عبدالکریم بن یحیی (از مشاهیر وعرفای آذربایجان وخالق مثنوی معروف گلشن راز) واستادش بهاءالدین یعقوب تبریزی است. تاریخ بنا به اواخر قرن ششم واوایل قرن هقتم هجری قمری مربوط است. و به دست حاج میرزا آقاسی وزیر محمد شاه قاجار تجدید بنا شده است.

 
 آبشار سرکندیزج شبستر:

این آبشار دیدنی، در شمال روستای سرکندیزج، واقع شده و یکی از مهم ترین مناطق تفرج و کوهپیمایی در منطقه شبستر، به حساب می آید.مسیر روستا از ۱۸ کیلومتری شرق شبستر، جدا شده و یک جاده آسفالته ۵ کیلومتری شما را به روستای سرکندیزج می رساند.


 
ویژگیهای طبیعی

درياچه اروميه و جزاير و بنادر آن، کوه میشو (می‌شوداغ) در گذشته از نظر تنوع گونه‌های زیستی منطقه‌ای ارزشمند به حساب می‌رفت و اکنون با تخریب زیستگاه‌ها و کم شدن شمار جانداران روبرو است.



می‌شو داغ در اشل اکوسیستمیک آذربایجان زیستگاهی پیرامونی و پشتوانه‌ای برای بقای بیوتای اندمیک آذربایجان محسوب می‌شود. وجود بیش از ۳۸۵ گونه گیاه شناخته شده و پوشش گیاهی و تنوع گونه‌ای اندمیک مخصوص و منحصر به می‌شو بیانگر ارزش و اهمیت پوشش گیاهی این منطقه‌است.

منطقه می‌شو از لحاظ قرار داشتن در میان مناطق حفاظت شده مرکان و منطقه شکار ممنوع یکانات از سمت شمال و شمال غربی و پارک ملی دریاچه ارومیه از سمت جنوب، و داشتن فون جانوری تنوع زیستی (بیوم) ارزشمند دارای اهمیت فراوانی است.

 

مراکزعالی

شبستر، شهرستانی دانشگاهی است که به‌رغم جمعیت اندک مرکزآن، دانشجوی بسیاری در خود جا داده‌است. دانشگاه آزاداسلامی دارای چهار واحد در شهرهای آن است دانشگاه آزاداسلامی واحد شبستر، دانشگاه آزاداسلامی واحدصوفیان ، دانشگاه آزاداسلامی واحدخامنه ، دانشگاه آزاداسلامی واحد تسوج، دانشگاه پیام نور مرکزشبسترو دانشگاه پیام نور واحد بنیس و دانشگاه جامع علمی کاربردی شبستر از دانشگاه‌های این شهرستان ۱۲۰ هزار نفری است.

کشاورزی

از لحاظ کشاورزی تولید صیفی‌جات درسیس وشرفخانه،میوه‌(هلو)وسبزیجات درشندآباد،گندم وانگوردرصوفیان ،پپاز درساربانقلی و نظرلو، آلبالو درتسوج و سیب ایوند معروف است.

صنعت

کارخانجات سیمان صوفیان، کوره های آجرپزی وایقان ،كارخانه نساجی خامنه ،کارخانه های ماکارونی وآرد سازی ،شهرک سرمایه گذاری خارجی وشهرک مصالح ساختمانی از مشخصه‌های صنعتی این شهرستان هستند. شهر فرهنگی، تاریخی و قهرمان پرور خامنه ودرختان چنار كهنسال آن و همچنین شهر کوزه‌کنان به ساخت سفالینه شهرت دارد و محصولات سفالین آن به اکثر نقاط کشور صادر می‌شود.

تاریخ و فرهنگ

شبستر زادگاه شاعران و عارفان بسیاری نظیرشیخ محمود شبستری، شیخ محمد خیابانی است.
آرامگاه سعدالدین محمود بن عبدالکریم بن یحیی موسوم به شیخ محمود شبستری به همراه مزار استاد او بهاءالدین یعقوب تبریزی در باغ گلشن راز شبستر قرار گرفته‌است. بنای این آرامگاه به سال‌های پایانی سدهٔ هفتم هجری می‌رسد؛ البته بعدها در دوران سلطنت محمد شاه قاجار توسط وزیر وی حاجی میرزا آغاسی تخریب و از نو ساخته شد. سنگ‌نبشه‌های مرمرین نقش‌برجسته نیز در سال ۱۲۶۷ هجری برروی مزار شیخ محمود و بهاءالدین گذاشته شد. میرزا حسن‌خان سپهسالار در سال ۱۲۹۷ هجری این بنا را مرمت نمود.

 

سوغات وصنایع دستی

ازمهم ترین صنایع دستی شبسترمیتوان به سفالگری اشاره كرد:
در این شیوه كلیه مراحل ساخت سفال به شیوه كاملا سنتی انجام میشود و عمدتا شامل ظروف كاربردی همچون بشقاب، كاسه، فنجان، نعلبكی، پارچ آب، قوری، قنددان و.... میشود. پوشش این نوع سفال با دو نوع لعاب ترانسپارانت بی رنگ و ترانسپارانت فیروزه ای انجام میگیرد كه آوازه این نوع سفالها با لعاب فیروزه ای به فراتر از مرزهای كشورمان نیز رسیده است. همچنین عده ای از هنرمندان این استان با ایجاد تزئیناتی بر روی سفال خاك سفید، با استفاده از تكنیكهای نقاشی، برجسته كاری، كنده كاری و مشبك كاری زیبایی دو چندانی به این آثار میبخشند.

ازسوغات شبستر میتوان به هلو،گوجه،آلبالو وآلو اشاره كرد.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :