دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در نخستین سفر خارجی خود دیروز وارد عربستان شد. او قرار است سپس به رژیم صهیونیستی، واتیکان برای دیدار با پاپ و بلژیک برای شرکت در نشست پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برود.
کد خبر: ۴۲۷۴۲۰
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۳ 21 May 2017
اولین سفر خارجی ترامپ به عربستان در حالی صورت می گیرد که رئیس جمهور آمریکا در دوران مبارزات انتخاباتی یکی از منتقدان جدی عربستان و سیاست های افراط گرایانه این کشور در منطقه و جهان بود.

به عنوان مثال ترامپ در می 2016 در فلوریدا در جمع هوادارنش گفت که ما از عربستان محافظت می کنیم در حالی که قبل از کاهش قیمت نفت عربستان سعودی روزانه یک میلیارد دلار از محل فروش نفت درآمد کسب می کرد، با این حال ما از آنها محافظت می کنیم. چرا باید عربستان این همه هزینه گزاف را بر ما تحمیل کند؟ ترامپ در انتقاد از چرایی حمایت دولت وقت آمریکا از عربستان همچنین افزود که عربستان سعودی بدون حمایت آمریکا یک هفته دوام نخواهد آورد.

 حتی چند هفته پیش نیز ترامپ درباره عربستان گفته بود که ریاض برخورد عادلانه ای با آمریکا ندارد و واشنگتن پول زیادی را برای دفاع از این کشور از دست می دهد.
این در حالی است که در سفر اخیر ترامپ قرار است وی در نشست های مختلفی حضور پیدا کند و سخنرانی نیز درباره های راه های مقابله با اسلام رادیکال انجام خواهد داد. رئیس جمهور آمریکا این سخنان را در کنفرانس کشورهای عربی- اسلامی ایراد خواهد کرد. ریاض برای این کنفرانس حدود 50 نفر از سران کشورها را دعوت کرده است.
اهداف سفر ترامپ

درباره سفر دونالد ترامپ به منطقه اهداف مختلفی ذکر شده است. برخی بر این اعتقاد می باشند که یکی از اهداف اصلی ترامپ در سفر به عربستان و سپس اسرائیل مقابله با ایران و  جبهه مقاومت می باشد. از این رو ریاض نیز در این سفر تلاش خواهد کرد به هر طریق ممکن ترامپ را متقاعد نماید تا سیاست سخت گیرانه تری در قبال ایران اتخاذ نماید. احتمالا در این راستا تلاش برای تقویت روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی و حفظ و افزایش امنیت اسرائیل یکی دیگر از اهداف سفر باشد. گفته می شود رییس جمهور آمریکا قرار است در ریاض در نشستی که از آن به عنوان ناتوی عربی نام برده شده با حضور سران چند کشور عربی شرکت نماید.

یکی دیگر از دلایل سفر ترامپ به عربستان گسترش روابط تجاری با عربستان و انعقاد قراردادهای اقتصادی- نظامی می باشد. دو کشور قرار است قرارداد یکصد میلیارد فروش تجهیزات نظامی را امضا کنند که بدون شک برای ترامپ که تاکید ویژه ای بر نگاه مادی گرایانه در سیاست خارجی دارد حائز اهمیت می باشد. همچنین در اولین روز این سفر شرکت فناوری و مهندسی جنرال الکتریک اعلام کرد در چارچوب تلاش های عربستان برای متنوع کردن اقتصاد وابسته به نفت خود، قراردادهایی به ارزش 15 میلیارد دلار با این کشور امضا کرده است.

بر اساس این قراردادها، شرکت جنرال الکتریک به افزایش بازدهی بخش تولید برق عربستان و تامین فناوری دیجیتال برای عملیات آرامکو (بزرگترین شرکت نفت عربستان) به منظور بهبود بازدهی شرکت آرامکو به ارزش چهار میلیارد دلار در سال کمک خواهد کرد. شرکت جنرال الکتریک همچنین در بخش تحقیقات پزشکی و آموزش نیز با عربستان همکاری خواهد کرد.

یکی دیگر از دلایلی که برای سفر دوره ای ترامپ در این مقطع زمانی می توان عنوان کرد تلاش برای انحراف اذهان افکار عمومی در آمریکا بر سر جنجال اخراج جیمز کومی مدیر اف. بی. آی می باشد. کومی بدلیل اصرار بر ادامه تحقیقات درباره ارتباط تیم ترامپ با روسیه و افشاگری های زمان رقابت های انتخاباتی از سوی ترامپ اخراج شد.

نکته دیگری که در ارتباط با سفر ترامپ به خاورمیانه می توان به آن اشاره کرد فاصله گیری رئیس جمهور آمریکا از تمرکز بر مسائل داخلی و سوق یافتن او به سمت مداخله بیشتر در کشورهای دیگر می باشد. احتمالاً این سفر نیز موجب خواهد شد که رویکرد جنگ طلبانه واشنگتن تقویت شود و یا حداقل با فروش انواع و اقسام تسلیحات زمینه دخالت بیشتر عربستان در جنگ های یمن ، سوریه و دخالت در بحرین را فراهم خواهد کرد. البته سفر ترامپ به عربستان با انتقاداتی مواجه شده است. به طور کلی جو ضد سعودی بعد از رای دادگاهی در نیویورک درباره امکان شکایت از عربستان بدلیل حوادث 11 سپتامبر افزایش یافت.

همچنین ترامپ بعد از عربستان به رژیم صهیونیستی سفر خواهد کرد و موضوع مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی ها در دستور کار اصلی وی قرار دارد.

 البته این اعتقاد به شدت در بین کارشناسان و تحلیل گران سیاسی وجود دارد که تیم ترامپ فاقد یک دیدگاه و برنامه راهبردی منسجم برای حل مشکلات و تنش های منطقه خاورمیانه و جهان می باشد و همین عامل می تواند موجبات افزایش جنگ ها را فراهم نماید.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار