یک فعال رسانه‌ای گفت: همانطور که در اصل 59 قانون اساسی پیشنهاد برگزاری همه‌پرسی از طرف رئیس‌جمهور پذیرفته شده است، طرح سوال از ایشان در اصل 88 نیز اصلی پذیرفته شده است.

بیژن مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به سخنرانی 22 بهمن رئیس‌جمهور در رابطه با توجه به اصل 59 قانون اساسی که به برگزاری همه‌پرسی می پردازد، اظهار کرد: اصل 59 قانون اساسی یکی از روشهای قانونگذاری در مسایل بسیار مهم  را برپایی همه‌پرسی از مردم می‌داند. این مسئله می تواند در مورد موضوعات مختلفی همچون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: تاکنون دولتمردان و قانون‌گذاران احساس نیاز نکرده‌اند که موضوعی را به همه پرسی بگذارند و برای قانون‌گذاری از مکانیزم‌های دیگری استفاده کرده‌اند.  رئیس‌جمهور در سخنرانی 22 بهمن اعلام کردند که باید به این اصل توجه شود. این موضوع سوالی را در ذهن من ایجاد می کند که چرا تاکنون برای استفاده از این ظرفیت احساس نیاز نشده بود؟

مقدم گفت: در ذیل این قانون که در سال 68 تصویب شده است نوشته شده که برای برگزاری رفراندوم دو-سوم رای نمایندگان لازم است. از سوی دیگر رئیس‌جمهور نیز می تواند از مجلس درخواست برگزاری رفراندوم را داشته باشد یا صد نماینده می توانند پیشنهاد دهنده برگزاری رفراندوم باشند. اگر دو سوم نمایندگان مجلس به اجرای همه‌پرسی رای دهند، رفراندوم برگزار می شود.

وی با بیان اینکه «قانون به رئیس‌جمهور اجازه پیشنهاد دادن رفراندوم را می دهد»، خاطر نشان کرد: راه رئیس‌جمهور برای پیشنهاد دادن برگزاری همه‌پرسی بسته نیست. ایشان می تواند درخواست کتبی خود را به مجلس ارائه دهند  با توجه به اینکه مجلس فعلی نیز با دولت همراه است، این اتفاق مورد پذیرش قرار خواهد گرفت، اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول است و باید تمام اصل‌ها را بپذیریم.

این فعال سیاسی اصولگرا افزود: همه ما معتقدیم که قانون اساسی خوب و مترقی است. این بدان معنا نیست که قانون اساسی بی‌اشکال است به همین منظور فرآیند بازنگری در این قانون مدنظر قرار گرفته است.  این قانون پیشرفته است و حالا که از رفراندوم صحبت می کنیم باید به اصول دیگر این قانون هم توجه شود.

وی ادامه داد: در همین قانون اساسی اصل 88 وجود دارد که به نمایندگان مجلس اجازه می دهد از رئیس‌جمهور سوال بپرسند اما تا امروز با این اصل مانند یک تابو رفتار شده است. چند وقت پیش 180 نفر از نمایندگان نامه‌ای به هیئت رئیسه مجلس دادند تا از رئیس‌جمهور سوالی بپرسند اما این موضوع مسکوت مانده است.

مقدم در پایان گفت: اگر  می خواهیم برای برگزاری همه‌پرسی حرکت کنیم، مقدماتی لازم است که باید به آنها توجه شود. یکی از همین مقدمات توجه به تمامی اصول قانون اساسی است. همانطور که برگزاری  همه‌پرسی یک اصل پذیرفته شده است، سوال از رئیس‌جمهور هم باید به عنوان یک اصل پذیرفته شده، اجرایی شود.