چرا دوره ریاست سرافراز بر صدا و سیما کوتاه شد؟

محمد سرافراز رئیس پیشین سازمان صداوسیما حدود سه سال بعد از استعفا از ریاست سازمان در گفت‌وگویی با روزنامه شرق درباره عملکردش و علل استعفایش صحبت کرده است. خواندن این مصاحبه برای عموم افرادی که مشکلات و مسائل کشور را پیگیری می‌کنند واجب است.

سرافراز در این گفت‌وگو به ما نشان می‌دهد اراده اصلاح ساختاری بدون همراهی ساختار به شکست می‌انجامد. بخش‌هایی از این گفت‌وگو را می‌خوانیم:

«سازمان در آن مقطع حدود ۲۰ هزار نیروی رسمی و حدود ۲۰ هزار نیروی غیررسمی داشت و میان این تعداد نیرو، حدود سه هزار مدیر وجود داشت! پس اولین کار این بود که این بخش را اصلاح کنیم. در آن مرحله بیش از ۷۵۰ پست مدیریتی را در چند ماه کم کردیم. البته به این معنا نبود که مدیران دچار مشکل شوند. چون ما به آنها شش ماه مهلت دادیم تا امکانات مدیریتی مثل حقوق، ماشین و سرویس‌هایی که در اختیارشان بود را حفظ کنند تا موقعیت کاری جدید پیدا کنند.

در دوره مدیریت ما تنها نکته‌ای که بر سر آن با دولت چالش داشتیم، برجام بود ولاغیر که درباره آن از عملکرد رسانه ملی دفاع می‌کنم و ما مدعی هستیم. گزارش مفصل با جزئیات هم به دولت دادم. هروقت رئیس‌جمهور، وزیر خارجه و معاونش یا کارشناسان دیگر می‌خواستند درباره «برجام» در برنامه‌ها و خبر صحبت کنند، می‌توانستند توضیح دهند. علاوه بر آن، کسانی که اینها معرفی می‌کردند به‌عنوان مدافع می‌توانستند شرکت کنند؛ اما حرف من این بود که ما نمی‌توانیم یک‌طرفه عمل کنیم و به منتقد و مخالف در این فضا اصلا میدان ندهیم. من مقابل این نگاه ایستادم که می‌گفت «برجام مصوبه» است و منتقدان نباید حرف بزنند. تقریبا در آماری که در آن مقطع ارائه کردیم، فقط حدود ۱۰ درصد از مخالفان از تریبون صداوسیما برای «برجام» استفاده می‌کردند و بیشتر فضا در اختیار موافقان و پایه‌گذاران «برجام» بود.»

***

استفاده اصلاح طلبان از یک سیاست نخ نما برای رای آوردن در انتخابات

مهرشاد ایمانی در روزنامه شرق در یادداشتی با عنوان «آیا برخی اصلاح‌طلبان از رئیس دولت اصلاحات عبور می‌کنند؟» نوشت: ... اصلاح‌طلبان چه در سال ۹۲، چه در سال ۹۶ و چه در دوران کنونی به یک سیاست نخ‌نما یعنی ایجاد ترس از وضعیت بدتر تمسک می‌جویند... سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان خرج روحانی شد و شاید تنها راه باقی‌مانده برای احیای اصلاحات، اعتنا به این سرمایه اجتماعی باشد و قطعا نمی‌توان با تکرار یک گزاره واحد به نام شرکت در انتخابات به نیازهای مردم پاسخ‌گو بود. اگر اصلاح‌طلبان نه‌فقط برای میل به کسب صندلی‌های قدرت، بلکه برای احیای اصلاحات تلاش می‌کنند، باید به مردم بگویند به چه روش و نه به چه شخصی رای بدهند تا در آن صورت اصلاح‌طلبان که خود را از همراهان خاتمی می‌دانند، در شرایطی که دیگر نتوانسته‌اند «تکرارکردن‌ها» را از زبان خاتمی بشنوند، از او عبور نکنند زیرا دیده شده است که عبورهای سیاسی چندان منفعتی به بار نیاروده است.

***

گفتمان «برابری رادیکال» پیروز انتخابات آتی است

 سیدمجید حسینی، عضو هیات‌علمی دانشگاه تهران ضمن اشاره به رقابت‌های گفتمانی موجود در فضای سیاسی و اجتماعی کشور به «فرهیختگان» گفت: «هر دولتی نقیض خود را می‌سازد و هر سازمان گفتمانی نیز دگر خود را تولید می‌کند، لذا شما وقتی در یک دولت سیاست‌های توسعه تبعیض‌آمیز گسترش دادید، به‌طور طبیعی آلترناتیو آن را ساخته‌اید. به این مفهوم که هرچه سیاست‌های سرمایه‌محور و سرمایه‌های رانتی بیشتر تقویت یابند، طبقات بیشتری شامل فقر می‌شوند.»

وی افزود: «هرچه ما به سمت افق توسعه تبعیض‌آمیز برویم و سرمایه‌های رانتی را تقویت کنیم، جمعیت بیشتری فقیر می‌شوند و منابع کشور بیشتر در دست بخش‌های کم‌جمعیت‌تر متمرکز شده و اکثریت محروم می‌شوند. در حقیقت با سیاست‌های نئولیبرال مثل خصوصی‌سازی و آزادسازی قیمت‌ها که در دولت کنونی هم به‌شدت در حال پیگیری است و اثرات آن در آموزش و درمان هم خود را نشان می‌دهند، نتیجه این می‌شود که جمعیت زیادی از منابع کشور محروم می‌شوند و این جمعیت‌ها ظرفیت گفتمان جدید را تولید می‌کنند.»

این استاد دانشگاه با اشاره به گفتمان‌های آزادی و عدالت به‌عنوان گفتمان‌های پیروز انتخابات‌های ۷۶ و ۸۴ ادامه داد: «گفتمان‌ها در زمان مشخصی تاریخ‌شان تمام می‌شود و وقتی تاریخ‌شان تمام شد، ظرفیتی تولید می‌شود تا گفتمانی نو شکل بگیرد.»

وی گفتمان آلترناتیو دولت نئولیبرال را «گفتمان برابری رادیکال» دانست و گفت: «مضمون این گفتمان برابری در همه زمینه‌ها است. به بیان دقیق‌تر، مطالبه اصلی به‌گونه‌ای نیست که مثلا ما در آموزش برابری می‌خواهیم، اما در درمان همان شیوه‌های قبلی را دنبال می‌کنیم. یا فرضا در درمان برابری می‌خواهیم، اما در صنعت همان رویه‌های قبلی دنبال شود و قس علیهذا. گفتمان برابری رادیکال یا برابری غلیظ می‌گوید همه عرصه‌ها باید با ایده برابری پیگیری شوند و این چیزی است که ظرفیت تحقق آن بیش از سایرین وجود دارد.» 

***

اولین سخنان رئیسی در جمع مدیران دستگاه قضایی

ساعاتی پس از معارفه رسمی رئیس قوه قضائیه، حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی اولین جلسه کاری را با فراخواندن روسای کل دادگستری‌ها و دادستان‌های کل کشور تشکیل داد. رئیسی در بخشی از این جلسه گفت: کار سخنگویی کار لازمی است؛ اما کافی نیست و در تبیین مسائل قضایی نباید به این نشست‌ها اکتفا شود. البته این به معنای آن نیست که مسئولان قضایی مدام سخنرانی کنند، بلکه باید با اقدامات هنرمندانه، مبانی تصمیم‌ها و اقدام‌های قضایی را برای مردم تشریح کرد و در عین عمل به مرّ قانون و قاطعیت در اجرای آن، به سوالهای مردم، پاسخ‌های روشن و قانع‌کننده داد.

رئیسی در بخش دیگری از سحنانش درباره مبارزه با فساد گفت:امروز مسئله مبارزه با فساد، خواست جدی و عمومی مردم است و بخش‌های نظارتی قوه قضاییه موظفند ساز و کارهایی را در نظر بگیرند که سلامت دستگاه قضایی تضمین شود.

وی با بیان اینکه در برخورد با فساد خط قرمزی وجود ندارد، گفت: تنها خط قرمز در این خصوص، بی‌استناد سخن گفتن و بی‌استناد عمل کردن، است. من در دوره ریاست سازمان بازرسی کل کشور نیز تاکید داشتم که در پیگیری و نظارت بر عملکرد سازمان‌ها هیچ جا تابلو ورود ممنوع وجود ندارد؛ فقط نباید حرف یا عمل ما غیرمستند باشد، چرا که ما در جایگاه قضاوت قرار داریم و باید کاملاً مستند سخن بگوییم و عمل کنیم.

رئیس قوه قضاییه افزود: مبارزه با فساد یک کار بخشنامه ای نیست و مردم باید عزم راسخ مدیران و دستگاه‌های کشور را در عمل ببینند و همه متوجه شوند که در این کشور بویژه در دستگاه اداری، ارتکاب فساد هزینه دارد، بنابراین باید هزینه فساد را بالا برد.

***

حجت‌الاسلام رئیسی نایب رئیس مجلس خبرگان شد

در ششمین اجلاسیه مجلس خبرگان رهبری، دوره پنجم که صبح امروز در محل مجلس قدیم برگزار شد، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی از مجموع ۷۸ رای اعضای مجلس خبرگان با ۴۳ رای به عنوان نایب رئیس نخست مجلس خبرگان رهبری انتخاب و جانشین مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی شد.

همچنین آیت الله آملی لاریجانی با ۲۷ رای و آیت الله فاضل با ۵ رای دیگر کاندیداهای نایب رییسی نخست مجلس خبرگان رهبری بودند.

همچنین تعداد آراء ممتنع و باطله، هر کدام ۳ بوده است.

***

حجم سوءاستفاده در پرونده پتروشیمی چقدر است؟

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران درخصوص پرونده بازرگانی پتروشیمی و رقم واقعی اختلاس گفت: پرونده پتروشیمی بزرگترین پرونده های سال ۹۱ بوده که تشکیل شده است همان سالی که تحریم‌ها آغاز شد.

در سال ۸۸ که شرکت واگذار می‌شود کسانی که شرکت را خریداری کردند به لحاظ اقداماتشان کار مجرمانه انجام دادند اما برخلاف اعلام روزنامه‌ها اختلاسی در کار نیست.

مجموع ۶.۶ میلیارد دلار مجموع معاملات مالی بوده است نه به معنای مجموع رد مال متهمان. اینها حق العمل کاری می‌کردند یعنی مواد را می‌گرفتند و در خارج می‌فروختند و پول را باید به داخل بر می‌گرداندند.

بعد از آنکه خصوصی شد باید ارزها را به داخل باز می‌گرداندند که این کار به دلیل تحریم زمان بر بود و اختلاف قیمت ایجاد می‌کرد ولی اینها ارز نیاوردند داخل بلکه رقم ریالی آن را به فروشندگان می‌دادند و ما به التفاوت ایجاد می‌شده است.

دادستان تهران گفت: ما می‌گوییم حق العمل کاری اینها به اقدام مالی تبدیل شده و مجموع عملیات اینها ۶ میلیارد دلار شده است. اینها در این فاصله استفاده‌های شخصی کرده اند و شرکتهایی در دبی و ترکیه ایجاد کردند و مجموع پولهای اینها ۲۲ میلیون یورو و ۱۵ میلیون دلار است. که ریالی اش ۶۵ میلیارد تومان است.

دادستان تهران گفت: این پرونده بخش مفتوحی دارد که در حال انجام تحقیقات هستیم. اینهخا یه بخشی از ارز را خارج کشور جا به جا می‌کردند و یکی از متهمان هم از کشور فرار کرده است و به اشتباه در مطبوعات اعلام شد این فرد سال ۹۶ فرار کرده اما در واقع مرداد سال ۹۱ فرار کرده است.

وی افزود: حجم مالی این پرونده بزرگ بوده است اما اطاله دادرسی عمدی در این پرونده وجود نداشته است. شیخ الاسلام اگر به ایران برگردد حتما تحت تعقیب قرار خواهد گرفت چون از متهمان اصلی این پروده است.

***

معرفی تولیت جدید آستان قدس در فروردین

تابناک نوشت: با انتصاب سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه قضاییه، فرد جدیدی جای او را در مقام تولیت آستان قدس رضوی خواهد گرفت. شنیده های پیش از این حاکی از آن بود، به احتمال فراوان، تولیت جدید آستان قدس رضوی تا پایان سال ۹۷ معرفی نخواهد شد. آنچنان که برخی خبرها حکایت داشت، این موضوع به درخواست شخص حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی صورت گرفته و لذا به احتمال فراوان او این دو مسئولیت را همزمان تا اولین روز سال ۹۸ بر عهده خواهد داشت. حالا خبر رسیده است که او تا هفته اول فروردین ماه هم این دو مسئولیت را همزمان بر عهده خواهد داشت.

گفته می شود، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی تا سفر رهبر انقلاب به مشهد مقدس و سخنرانی روز اول فرودین ایشان در جایگاه تولیت آستان قدس رضوی حاضر خواهد بود. حالا شنیده شده که به احتمال فراوان رئیس قوه قضائیه تا ۷ فروردین ماه سال ۹۸ مسئولیت تولیت آستان قدس را نیز بر عهده خواهد داشت و پس از آن احتمالا این جایگاه را به حجت الاسلام احمد مروی معاون ارتباطات حوزوی دفتر رهبر انقلاب واگذار خواهد کرد.

گفته می شود، حجت الاسلام والمسلمین «احمد مروی» معاون فعلی ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری حکم خود را به عنوان تولیت جدید آستان قدس رضوی و جانشین حجت الاسلام رئیسی در این مسئولیت ۷ فروردین ماه سال ۱۳۹۸ رسما دریافت خواهد کرد و پس از آن کار خود را در حریم آستان مقدس امام رضا (ع) آغاز می کند.

حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی، معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری در خانواده متدین در شهر مقدس مشهد متولد شد و پس از گذراندن دروس حوزوی از اواخر سال ۱۳۶۸ در دفتر مقام معظم رهبری مشغول فعالیت شده و از همان آغاز دوران رهبری حضرت آیت خامنه ای به امر ایشان همکاری گسترده ای را در قسمت های مختلف دفتر رهبری شروع کرده است.

***

 

چند ماه پیش سیدرضا صالحی امیری،‌رئیس کمیته ملی المپیک و وزیر سابق ارشاد در گفت‌وگویی مدعی شد حکم زندان برای الیاس نادران نماینده سابق مجلس صادر شده و او باید به زندان برود. در پی این گفت‌وگو چند روز پیش خبر دادگاه نادران منتشر شد.

امروز الیاس نادران یادداشتی منتشر کرده و ماوقع را شرح داده است. نادران در بخشی از این یادداشت نوشته است: «در فرصتی مصاحبه آقای صالحی امیری را دیدم که مثل یک شکارچی که کانه  شکار مهمی کرده باشد فاتحانه بروی لاشه‌اش عکس یادگاری می‌گیرد. مطالبی را راست و دروغ سر هم کردند و به سیاسیون درس‌های اخلاقی دادند. خیلی دلم به حالش سوخت که چگونه دست و پا می‌زند تا از بنده توبه‌ نامه بگیرد و سابقه خود را تطهیر کند. غافل از اینکه هم زدن این پرونده کار خودش را در توجیه رفتار سابقش مشکل‌تر می‌کند. بدبینانه‌ترین حالت این است که قوه قضاییه قانون مجلس را نادیده بگیرد و به اسناد بنده هم اعتنایی نکند و برای بنده ده ماه حبس در نظر بگیرد و فرضاً در تجدیدنظر و دیوان عالی و ریاست قوه هم هیچ نقضی صورت نگیرد. این در مقابل تهدید به قتلی که معاون اول قبلی در موضوع پرونده موسوم به بیمه ایران کرده بود و در مقابل اینکه جوانی و سلامت خود را برای دفاع از حقوق مردم پرداخت کردم و به برکت انقلاب اسلامی چهل سال است که مجانی زنده‌ام، ارزش ندارد. آیا حداقل، آزادی بیان نمایندگان و جسارت مخالفت با صلاحیت افرادی مشابه‌ آقای صالحی امیری، ارزش هزینه دادن ندارد؟»

***

قالیباف رئیس یک نهاد مهم می‌شود؟

اطلاعات دریافتی خبرنگار «نامه نیوز» حاکی از آن است که محمد باقر قالیباف شهردار سابق تهران به همین زودی ها به ریاست یک نهاد مهم خواهد رسید. گمانه زنی های در مورد انتصاب وی به عنوان ریاست این نهاد بلافاصله بعد از کنارگیری وی از انتخابات ۹۶ شروع شد . از آن زمان تا کنون این اتفاق رخ نداده اما بر اساس اخبار موجود در نیمه نخست سال ۹۸ بالاخره حکم خود را می گیرد و رسما رئیس این نهاد مهم می شود.